sobota 26. března 2016

Tarta de Santiago

Tuhle tradiční španělskou dobrotu jsem ochutnala před pěti lety, když jsme se s kamarádkou vydaly na Svatojakubskou pouť. Mandlový koláč s charakteristickým křížem na povrchu pro nás byl jednou z odměn po devítidenním putování galicijskou krajinou. Nedávno jsem si na něj vzpomněla, začala googlit a zjistila, že tenhle koláč zároveň patří mezi klasické velikonoční pokrmy. A tak jsem dlouho neotálela a vzpomínka na naše španělské dobrodružství je tady!


Na koláč je potřeba: 

– 250 g mandlové moučky

3/4 hrnku (asi 200 g) třtinového cukru 

– 5 vajec

– lžička skořice

– špetka soli

– kůra z jednoho bio citronu

– máslo a hrubá mouka na vysypání formy

Vejce rozklepneme, oddělíme bílky od žloutků, k bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme z nich tuhý sníh. Žloutky smícháme s cukrem a vyšleháme do pěny. Přidáme mandlovou moučku, skořici a citronovou kůru a promícháme. Na závěr zlehka vmícháme bílkový sníh.
Těsto přelijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C zhruba 50 minut dozlatova.
Koláč necháme zcela vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.


Recept (upravený) i šablonu jsem našla na bezva blogu kublanka.cz.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat